vCenter Server Appliance 6.7 Kurulumu

vCenter VMware tarafından geliştirilen ESXi hostlarını bir çatı altında toplanmasını sağlayan bir teknolojidir. vCenter 6.7 sürümü ile birlikte tamamen web üzerinden yönetilmeye başlanmıştır. vCenter’ın bize sağlamış olduğu en büyük özellikler DRS ve HA teknolojileridir. Bu teknoloji oluşturmuş olduğumuz Cluster altında VM’leri ve Datastore’ların kaynak yönetimi sağlanmaktadır. VM’lerimizde clone, snapshot ve migration gibi özelliklerde yapının yönetiminde bizlere kolaylık sağlamaktadır.

Bu yazımızda vCenter’in son sürümü olan 6.7 kurulumu üzerinde duracağız. Kurulum yapmak için vCenter 6.7 iso’muzu https://my.vmware.com sitesi üzerinden indiriyoruz. https://my.vmware.com/web/vmware/details?productId=742&rPId=22644&downloadGroup=VC67U2A İndirmiş olduğumuz vCenter 6.7 server appliance iso’muzu bir windows makinaya mount ediyoruz ve kurulum için installerı çalıştırıyoruz.

Çalıştırmış olduğumuz installer önce ne yapmak istediğimizi bize soruyor, biz sıfır bir vCenter kuracağımız için Install diyoruz. Fakat diğer seçeneklere de değinmek gerekirse; Upgrade: Hali hazırdaki bir vCenter yapmızı son versiyona yükseltmek için kullanılmaktadır. Bu seçenekde dikkat edilmesi gereken konu upgrade edilecek yapının versiyonudur. Örnek olarak 6.0’dan 6.7 ye geçmek gibi. Migrate: Örnek vermek gerekirse Windows ortamındaki bir vCenter yapısını, Server appliance ortamına taşımamızı sağlamaktadır. Restore: Daha önceki bir vCenter sürümüne geçiş yapmamızı sağlamaktadır.

Öncelikle birinci bölümü yapacağız burada server appliance’i deploy ediyoruz. Stage1’i seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Burada lisans sözleşmesini kabul edip Next diyerek devam ediyoruz.

Embedded platform kuracağımız için onu seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Burada vcenter makinemizi deploy edeceğimiz bir host sormaktadır. Yapımızı kurmak istediğimiz bir ESXi host seçiyoruz, ismini, root adını ve şifresini girdikten sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Burada oluşturulacak vCenter 6.7 Server Appliance için bir isim ve root şifresi yazıp Next diyerek devam ediyoruz.

Artık bizden Sanallaştırma platromumuzun kapasitesini sormaktadır. Burada yapımıza göre ihtiyacımız olan kaynağı seçiyoruz. Benim ortamım test ortamında olduğu için ben en düşük kaynağı seçip Next diyerek kuruluma devam ediyorum.

vCenter 6.7 Server Appliance kurulumunu yapacağımız datastore seçimi yapıyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz. Thin disk modu enable etmeyi unutmuyoruz tabiki.

Ağ ayarları kısmında bizlerden bir FQDN girmenizi istemektedir. Buraya yazacağımız isimin mutlaka DC üzerinde DNS kaydının olması gerekmektedir. Eğer DNS kaydı oluşturmadıysanız kesinlikle IP adresi yazmalısınız. IP, Subnet, Default Gateway ve DNS bilgilerini girdikten sonra Next diyerek kuruluma devam ediyoruz.

Bize durumu özetleyecek bir bilgi veriyor ve burdan sonrasında Stage1 kurulumumuz başlıyor.

Burada Stage1 kurulumumuz tamamlanıyor ve Continue diyerek Stage2 hazırlıklarına başlıyoruz.

Stage2 bölümüne geçiyoruz ve burada vCenter 6.7 Server appliance ayarlarımızı yapmaya başlıyoruz.

İlk aşamada NTP ayarlarımızı yapmak için bir sunucu yazıyoruz ben kendi test ortamımda DC’yi gösterdim ama bu durum yapınıza göre değişiklik gösterebilir.

Single Sign On yapılandırmamızı geçtiğimizde Domain Name kısmına vsphere.local yazıyoruz ve bir şifre belirliyoruz burası bizim vCenter ortamımıza giriş yaparken kullanacağımız domain ve kullanıcı adını almaktadır. Daha sonrasında Next diyerek devam ediyoruz.

VMware bize müşteri deneyimlerine katılmak istiyormusun diye soruyor kabul edip Next dedikten sonra Stage2’nin kurulum özet ekranı karşımıza geliyor Finish diyip kurulumun tamamlanmasını bekliyoruz.

Son olarak kurulum işlemimiz sonlanıyor ve vCenter6.7 Server Appliance’a ulaşım bilgileri ile web arayüzünden yapımıza erişiyoruz.

vCenter 6.7 Server Appliance yönetim paneli ekranı aşağıdaki gibidir.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Faydası olması dileğiyle.