vCenter 6.7 DRS Yapılandırılması

VMware vCenter 6.7 üzerinde birden çok VM çalışmaktadır. VM’lerin iş yüküne göre ESXi üzerinde bir kaynak tüketimi yapmaktadır. Bu süre içinde ESXi yeni bellek gereksinimini yerine getirmek için çok fazla takas yapacak ve birçok işlem CPU döngüsünü elde etmek için sıraya girecektir. Bu VM’lerin performansını etkileyecek, uygulamaları ve DB’yi yavaşlatacaktır. Bunu dengelemek için VMware üzerindeki iş yükünü dengelemek için DRS teknolojisini kullanmaktadır.

Şimdi vCenter 6.7 üzerinde DRS’imizi yapılandıralım.

Öncelikle vSphere Web üzerinden giriş yapıyoruz. vCenter üzerindeki Clusterımızından Configure tabını seçiyoruz ve vSphere DRS içine giriş yapıyoruz. Burada DRS özelliğinin kapalı olduğunu görüyoruz.

Turn ON DRS kutucuğunu işaretliyoruz ve DRS ayarını FULL AUTOMATED olarak ayarlıyoruz.

Biz burada FULL AUTOMATED ayarını seçtik, fakat bu özelliği ve diğer özellikleride bir tanıyalım şimdi.

  1. Manual – DRS sadece öneride bulunacak ve yöneticilerin bu işlemi manuel olarak gerçekleştirmeleri gerekecek.
  2. Partially Automated – DRS, sunucu kullanımına dayalı olarak yeni dağıtılan veya çalıştırılan VM’nin nereye yerleştirileceğine karar verecektir. DRS, VM’leri çalıştırmak için herhangi bir işlem yapmaz, ancak öneride bulunur.
  3. Fully Automated – DRS, ilk VM yerleşimini alacak ve iş yükünü dengelemek için VM’i bir ana bilgisayardan başka bir ana bilgisayara taşıyacaktır. Manuel müdahale gerekmez.

Artık DRS’in güncel durumunu özet sayfasında görüyoruz.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Faydası olması dileğiyle.